När jag nu kände mig färdig med mina kuddar hade jag fortfarande tyg över. Inte mycket, men ändå tillräckligt för att inte slänga det. (Jag har ruskigt svårt att slänga någonting användbart, oavsett vad det är.) Eftersom jag hade kommit igång med symaskinen bestämde jag mig för att sy ett lapptäcke i bebisstorlek. Jag tog kort under mer eller mindre hela processen om någon annan skulle känna sig hågad att göra samma sak.
Jag började med att skära till rutor i storleken 14x14 cm. Jag använde rullkniv och skärmatta, men det går naturligtvis att klippa för hand också. Det tar bara så mycket längre tid. Att riva tyget är inte att rekommendera eftersom kanterna töjer sig så mycket. När tygbitarna inte längre räckte till lagom stora bitar lade jag upp ett mönster som jag tyckte om. Jag bestämde mig för att lägga de randiga bitarna både vågrätt och lodrätt huller om buller. Det blommiga tyget fick jag också lägga på olika håll.
Mitt täcke visade sig bli 6x6 rutor stort. När alla lappar var utlagda i ett mönster jag var nöjd med lade jag ihop rutor två och två, räta mot räta, i tre "kolumner". (Tyvärr finns inget bra foto på det, men två foton ner kan du se hur jag menar.)
Jag sydde ihop lapparna i samma kolumn i en lång radda utan att fästa tråden emellan.
Efter det sydde jag ihop lapparna i varje kolumn på andra ledden också.
Dags för alla sömsmåner att pressas isär! Var noggrann. Det lönar sig.
Fram tills nu sydde jag utan att nåla först, men var noga med att ha samma sömsmån. När de tre kolumnerna skulle sys ihop bestämde jag mig dock för att nåla först.
Efter ännu en pressning av sömsmåner såg rätsidan ut så här.
Dags att lägga ihop lapptäcksembryot med ett lager vadd och en baksida av (naturligtvis) tvättat bomullstyg i ungefär samma stil som de andra tygerna, men enfärgat. Jag fäste ihop de tre lagren med säkerhetsnålar. Jag glömde att ta kort när jag sedan sydde maskinsömmar i alla "pressveck". När du syr med en gammal symaskin som jag är det svårt att ställa in trycket på pressarfoten. Se då till att börja alla sömmar från samma kant, först på ena ledden och sedan på den andra. Annars kommer baksidetyget att rynka sig och bli veckat. Tro mig. Jag har redan testat och det är dumt att någon annan gör samma misstag.
Jag renklippte kanterna på vadden och bakgrundstyget (här ser man förresten den färdigkviltade baksidan) och sydde på skråband i en matchande färg. Det man också kan göra är att låta baksidetyget gå utanför de andra lagren med några centimeter, vika in och runt in på framsidan som en kant...
... och då får man en liknande kant som den här med skråband. Innan jag vek över skråbandet och sydde den sista sömmen klippte jag bort ett par millimeter på sömsmånen eftersom det var så tjockt av de olika lagren. Att sy med maskin är definitivt lättast och går snabbast, men det ger en söm på baksidan som inte är så snyggt. Alternativet är att sy för hand (se nedan).
Hörnorna är det jobbiga eftersom skråbandet är "för stort" där. Man kan vika ett motveck, men jag bestämde mig för att rynka för hand för att hålla in skråbandet och sedan sy.
Hm. Inte blev det så snyggt, men det funkade i alla fall bättre än då jag bara körde på utan rynkningen. Det här är försök två på första hörnet. De andra blev lite snyggare.
Här är det färdiga resultatet. Jag har ingen mottagare än, men det finns kanske någon blivande mamma som känner sig hågad? Säg till om ni vet någon som skulle vara intresserad.
Efter lapptäcket fanns det fortfarande lite tygslamsor kvar. De fick bli till en kanske inte så snygg, men i alla fall praktisk, crazy quilt-grytlapp.
Eftersom det skulle bli en grytlapp körde jag dubbla lager vadd. Då kunde jag köra en galen baksida också.
Själva grytlappen gick jättefort att göra, men jag fäste faktiskt sista sömmen för hand. Det blev väldigt snyggt och ser välarbetat ut. Inte för att någon bryr sig utom jag, men min syslöjdsfröken Inger på Rödebyskolan hade nog blivit väldigt nöjd!
Det var det, det. Vet inte om någon ville, orkade eller hade nytta av att läsa hela vägen. Hoppas i alla fall att någon får nytta av beskrivningen!