måndag 14 februari 2011

Här är mitt kylskåp!



Kommer ni ihåg Här är ditt kylskåp? Tv-serien gick 1992 - 1993 då "reality-tv" ännu inte hade gjort sitt intrång i människors hem. Jag tyckte det var jättespännande att följa Jan-Boris Möller hemma hos olika kändisar. Undrar just vad han skulle ha svängt ihop om han hade kommit hem till oss?



För tillfället är det följande stapelvaror som mer eller mindre alltid finns att hitta här hemma i kyl, frys och skafferi (mina favoriter är markerade i kursiv stil):

bacon, basmatiris, blomkål, bulgur, chilisås, cornichons, couscous, fetaost, fläskytterfilé, fryst fisk (lax och flundra mest, alla är trötta på torr skolsej), färsk vitlök, grahamsmjöl, gräddfil, gröna bönor (frysta), gul lök, gurka, havrefras, hårdost, inlagda rödbetor, krossade tomater, kyckling, köttfärs (fryst, köper svensk då det är billigt och fryser in), köttpålägg, linser, mandelsmör, mjölk, morot, naturell yoghurt 3%, olivolja, paprika, pasta, purjolök, rapsolja, rågsikt, röd currypasta, röd lök, senap, smör, svarta bönor, tabasco, tomat, tomatpuré, torr och färsk jäst, vetemjöl, vispgrädde (och så flertalet kryddor såsom cayennepeppar, rosmarin o s v)

Vi försöker dra oss bort från buljongtärningsträsket, men det har varit svårt att vänja oss av vid smaken och hur bekvämt det är att smaksätta med de där små kletiga tärningarna. För några dagar sedan fick jag pris av hela familjen för köttfärssåsen som verkligen var lagad utan en gnutta buljongtärning eller sojasås. Jag trodde inte det skulle vara möjligt!


Nu vill jag veta vad ni har hemma hos er? Vad skulle du svänga ihop till middag om jag kom på oväntat besök?

8 kommentarer:

MiaKvack sa...

Mina barn som alltid ätit allt (typ) är nu allt kinkigare... Curry, bönor/linser och all slags varma grönsaker ratas totalt vilket är en sorg för mig då jag sällan orkar laga mat speciellt för mig.

Hos oss äter vi mycket köttfärs, kyckling, lax, hoki, bacon, svamp och oliver. Pannbiff, hemgjorda fiskpinnar och pastasås med bacon är rätter som hela familjen gillar.

Skulle jag få oväntat besök och behöver dryga ut maten så slänger jag fram ett paket bacon och en påse kantareller ur frysen, det blir lika gott till laxen (baconlindad eller med frasigt täcke) som i köttfärssåsen... Med lite större framförhållning lagar jag min lovprisade lasagne eller kanske lax i foliepaket.

Fiffi sa...

Men vad har man mandelsmör till?? Nu blev jag jättenyfiken :)

Hos oss är det mycket vitfiberpasta, kycklingfilé (svårt att hitta en bra sort nuförtiden dock :-/) köttfärs, bulgur (fast det är bara jag i familjen som gillar det) Favoriten just nu är nog blå/vitmögelrisotto med vitvin och örtagårdsörter och kycklingfilé i ugn till det. Jag är inte särskilt avancerad i köket, men det är ganska roligt att försöka lära sig!

Zarah sa...

Nu får du ett knepåknåptrix av mig: det man saknar från buljongen är oftast umami - och det finns det gott om i oliver, till exempel. Jag brukar mixa ner lite oliver (som ju dessutom är salta) och soltorkade tomater i tomatsåser etc så saknar jag inte buljongen alls.

Bara en liten parentes, sådär. :)

Monica sa...

Tack för tipsen!

Och Fiffi, mandelsmör är min passion här hemma. Fett och energirikt, så jag kan bara få äta en liten sked om dagen. Ren finfördelad mandel som jag äter till äppelklyftor eller clementin eller någon annan god frukt. Barnen tycker det är kletigt och strävt i munnen, men jag njuuuuter av den härliga mandelintensiva smaken.

Mysmasken sa...

Har inte hängt med. Vad är det farliga med buljongtärningar? Jag som är så överlycklig att jag kan få tag på Knorrs buljongtärningar här :)

Vi äter mycket köttfärs och fläskfilé, eftersom det är billigt. Lax och kyckling när det är på extrapris... Rött kött är dyrt, det blir kalops och boeuf bourgignon på billigt rött kött.

Anonym sa...

Frische Pasta vom Markt (haben wir immer Gefrierschrank, bevorzugt verschiedene Sorten Ravioli gefüllt mit z.B. vier Sorten Käse, Tomate-Peccorino, Walnuss-Gorgonzola, rote Beete-Ziegenkäse, Rosmarin-Kartoffel). Dazu eine Sauce aus frischen Tomaten aus dem Biomarkt: nur Tomaten, 1 Zwiebel, etwas Salz und Pfeffer, sonst nichts ( ; Darüber dann alter Parmesankäse, auch frisch vom Markt, gerieben und tiefgefroren. Und falls die Tomaten mal aus sind, was bei uns sehr selten vorkommt: Einfach ein Schuss richtig gutes Olivenöl. Gruß aus Berlin!

Monica sa...

Mysis - Här får du läsa om buljong. http://www.aktavara.org/guide.aspx?r_id=28811
Det har varit en massa snack om tillsatser i maten här i Sverige de senaste åren då du har bott utomlands.

Och Aus Berlin :) - Jag avundas dig din marknad... Vår tomatsås är likadan som er, fast vi brukar ha i färsk basilika och lite olivolja också. Tomater och morötter blir mycket nyttigare då man värmer dem och till det en gnutta fett då de finfina karotenoiderna är fettlösliga och frigörs vid upphettning.

Annette sa...

Haha! Vad lustigt, jagntänkte fota vårt skafferi häromdagen och lägga ut i bloggen :) nappar på din ide' om här har du ditt kylskåp, kommer inom kort :)