onsdag 2 februari 2011

Tysklandsrapport.

Jag åkte från Älvsjö i onsdags. Lena hämtade mig utanför mässan. Där stod den här fantastiska isskulpturen med en infrusen mc. Jag tyckte att den var jättehärlig! En man som gick förbi suckade och skakade på huvudet. "Vilket slöseri, mutter, mutter..."


Jag tog dessvärre bara med mig min extrakamera. Dessvärre säger jag eftersom jag inte alls har tagit mig tid att lära mig alla funktioner och extrafinesser. Jag har en Canon systemkamera och tyckte innan resan att det borde nog inte vara några problem att få "den lilla" att göra som jag ville, men det var inte alls lika lätt som jag trodde. Jag är trots allt glad över att jag tog den, för om jag hade tagit med mig systemkameran hade jag säkert inte orkat släpa med mig den runt på alla äventyr. Kompaktkameran går ner i fickan och kan också filma, så jag ska sluta klaga nu.

Tada - mässan i Frankfurt! Massor av mässhallar och väldigt mycket folk. Vi (You Do) stod i Creative Hall under Paper World. Det var jätteroligt! Jag pratade tyska, engelska, svenska och diverse blandningar och kände att alla tysktalande var så snälla och förstående som inte klagade över min något begränsade språkkunnighet.


Den tyska utställningsväggen skilde sig inte så mycket från den svenska. Vi kunde inte spika i de här väggarna, så jag var glad över den kraftfulla Tesatejpen som Lena hade letat upp i någon butik. Den fick allt att sitta kvar på väggarna och samtidigt var den lätt att få bort när det var dags att plocka ihop allt. Tulpanerna stod fina alla dagar! Det är alltid trevligt med lite grönt (och färgglatt) i en monter.

Paper World skyltvägg

Här ser man verkligen vilken rutten kvalitet man kan få på fotona med min kamera:


Under hela mässan har vi ätit så gott, så gott! Varje kväll begav vi oss till en ny restaurang. Det tog udden av mäsströttheten och fick veckan att kännas både som jobb och semester. Fast jag saknade min familj... (Jag vet inte om vår italienske servitör var på lyran. Det verkade så både på hans uttrycksfulla sätt och det här fotot som han tog på oss när vi var och åt gooood rumpstek på Restaurang Druckwasserwerk.)Första dagen fick vi möjligheten att gå runt på marknaden där vi förundrades över hur gott och fräscht allt såg ut! Vi köpte med oss lite bakverk (ingenting sött, oroa er inte), pajbitar och färsk frukt och grönsaker och fick på så sätt en underbar mässlunch.


När vi kom till mässan efter marknaden upptäckte vi att pallarna inte hade kommit. Efter några frustrerade samtal fram och tillbaka kom det fram att "någon" inte hade läst ordentligt. Istället för att sluta sin åktur från Älvsjömässan i 4.2-hallen i Frankfurt Messe, Deutschland, kom pallarna till ett ställe i Danmark! Fraktsnubbarna var nog lagom svettiga innan allt var fixat. Ett par polska killar kom som räddande änglar på fredagsförmiddagen och efter en dag med hårt arbete kunde man inte tro att vi hade varit produktlösa bara några timmar tidigare!

Tyvärr fanns det flera (Eller var det samma?) långfingrade personer i hallen. Det försvann både det ena och det andra från vår monter både innan och under mässan. Hoppas att de sliter Canvaspapperna, de nya proverna, min dubbelsidiga tejprulle och Lenas inneskor med hälsan... Grrrrrrr.

Av 133 tagna fotografier under den här veckan var de flesta så dåliga att de åkte direkt i soptunnan, men det här tycker jag om!Veckans höjdpunkter:

Sällskapet. Jag har skrattat väldigt mycket...

Maten. Maten. Maten. (Bretzel, Spätzle, Sauerkraut, Kartoffelpüree, Haxe och så ett gäng italienska läckerheter.)

Sängen. Jag tycker alltid att tyska sängar är för hårda, men på Best Western Imperial visste de hur jag gillar att sova.

Besökarna till "Hair and Beauty"-mässan i en av de andra mässhallarna. Jag har aldrig sett så mycket galenskap under bara ett par dagar. Man visste i alla fall ungefär vilka som skulle gå på vilken mässa! Om man ska tro på de "trendiga" besökarna har vi följande att vänta oss på de tyska gatorna framöver:
hockeyfrilla med det långa håret hängande från ena tinningen (resten av håret kortklippt så klart)
rakat rutnät på ena sidan av huvudet
tvåfärgade långa hår (lila-svart, blå-rosa, platinablont-kastanj, gråblont-grönt)
självhäftande strängar med hårjuveler (klistras fast på ett eller några få hårstrån)
crazy frisyrer i kombination med väldigt fula glasögon
upprullade och uppvikta kavajärmar
jag skulle kunna fortsätta, men stannar av respekt till alla fashion-intresserade tyskar

Språket. Jag tycker det är så roligt att tala och läsa tyska (gäller inte dagstidningar som får mig att starkt tvivla på min egen språkförmåga). Jag är som sagt tacksam för de snälla tyskar som lät mig hållas i min iver att få öva.

De tyska örtteerna som jag hann inhandla under en snabbrunda till Penny-Markt.

Lenas nagellack från Isadora som satt som berget under hela mässan (inklusive rivningen av montern i går).

Samtal med montergäster, också de som inte talade tyska (apropå punkten här ovanför).

Den fina damen i 50-årsåldern framför mig på gåbandet en av dagarna. Hon var klädd i svart damkostym med vit blus, höga klackar, fin väska och pageklippning. Jag trodde inte mina ögon då jag såg hennes sovrufs! Ett alldeles rufsigt, inte så litet "fågelbo" likt de som småbarn har efter att ha sovit en lång natt. Hon måste ha glömt att borsta håret på bakhuvudet... Jag hade tyvärr inte någon kamera med mig, så jag fick fnissande ta mig vidare medan jag kände på mitt eget hår för att försäkra mig om att jag inte missat samma sak.

Att få komma hem till min familj och få pussar och kramar av alla! Det var det bästa av allt.

Nu får vi se om jag kommer igång med bloggandet igen efter det långa uppehållet. Under tiden som ni väntar på mitt nästa inlägg (hahaha) kan ni kika in till min fina lillasyster som också har börjat blogga!

2 kommentarer:

Fiffi sa...

Vilken tur att du är hemma igen, jag har saknat dig!

Och verkligen - Lenas inneskor??! Haha, vad är det för fel på folk?! :)

Min plats i solen sa...

Vilken härlig reseberättelse Monica! :) Det känns som om vi fick hänga med på axeln på dig ner till Tyskland. :)

Men att folk inte kan skilja på mitt och ditt. Hur svårt kan det vara?

Skönt att ha dig tillbaka i bloggandet igen. :)

Kram på dig