fredag 10 oktober 2008

Utmaningen, tips no 5

Matlagning, det är speciellt. Jag älskar att äta god mat och tycker också att det är roligt att laga den. Nu pratar jag inte om att steka fiskpinnar eller värma enportionsrätter i mikron, utan riktig matlagning. Skala morötter, fräsa lök, riva vitlök, smälta ost, knåda bröddeg, bryna nötter... Lever man under ekonomiska restriktioner är det kanske inte fullt lika roligt, eller? Kan man laga smaskig mat då oxfilé kostar 334 kr/kg? Sist jag handlade på Kvantum, min favoritaffär, kostade gurkan 34 kr/kg och en avocado nästan 10 kr/st. Det går faktiskt att få till det ändå!

Köp råvaror efter säsong.
Köp närproducerat. (S.k. skördefester är jättetrevliga!)
Ät mer vegetarisk mat.
Om du gillar kött, har bra frysutrymme och är duktig på att laga mat är det lönsamt och gott att köpa från en gård. Åby gård har fint kött!

Billiga recept finns här:
http://www.student.se/recept/recept.html
http://www.billigmat.se/
http://billigmat.wordpress.com/category/recept/
http://www.levabilligt.se/news.php (här finns lite mer "renläriga" tips, så jag kan tycka att det kanske inte läggs så stort fokus på att det ska vara gott också)
http://www.lyckasmedmat.nu/ (inte bara billig mat, men en toppensida för alla matlagningsintresserade)

Dela gärna med dig av bra tips!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Ja visst kan man laga god och nyttig mat utan att det behöver kosta skjortan och halva brallan! Tack för länken till Åby Gård! Jag har länge letat efter något hyfsat nära ställe som säljer lyckliga djur, och nu har jag hittat det. Kram!

AnnaB sa...

Å vad bra med lite nya matlänkar. Här har matlagning varit ett nödvändigt ont alldeles för länge nu. :( Barnen är så kinkiga och vi har tappat all inspiration.

Sylvia sa...

Hej! Åh va bra att du går före med gott exempel när det gäller shopping! Är själv lite dålig på att shoppa, förutom scrap & stämplar då förståss :), så jag kan verkligen hålla med om att vi människor ibland handlar i onödan. Jag tycker att det är viktigt att vi lär våra barn att man inte blir lycklig i längden av att shoppa. Även om man ju blir glad i kroppen just när man har pengarna och kan unna sig något fint. ;)
Heja, heja Monnah!! Kram