tisdag 15 mars 2011

Tankar om musik.

Jag blir ofta väldigt berörd av texter, fastnar i dem, försöker förstå vad textförfattaren vill få fram. Därför blir jag rätt trött när texter som de i årets Melodifestival framförs. Så trista! Hemskt. För att ha en text som Dannys måste man antingen ha en fruktansvärt bra melodi (eh, nej), dansa otroligt bra (japp) och/eller vara väldigt söt (ja) för att komma någonstans. Sanna Nielsens låt var rena sömnpillret liksom Brolles. Swingfly hade kvällens sötaste son som sidekick, så han vann i min omröstning. Sara Varga hade nämligen den enda texten med innehåll, men hon orkade inte bära upp den med sin tunna röst.

Jaja, årets Melodifestival är väl redan glömd, men den ploppade upp i mitt huvud nu när jag satt och lyssnade på Daniel Adams-Rays Gubben i Lådan. (Jag har alltid älskat Kersti Adams-Rays röst. Det kanske är den som hennes brorson plockat upp bland generna?) Hur som helst är texten till den här låten så hjärteknipande. Jag hoppas inte att den är självupplevd. Kärlek gör ont ibland, men så här hemskt ska det verkligen inte behöva vara!

Finns det någon musiktext som ligger dig extra varmt om hjärtat? Själv har jag några favoriter. Många av dem är skrivna av Kenneth Gärdestad. Några av dem som jag har lagt i funderarfacket är skrivna av Kents Jocke Berg. Jag vet fortfarande inte om han är geni eller mest bara knäpp. Fast jag börjar alltid gråta när jag hör Utan dina andetag, speciellt när Carolina Wallin Pérez sjunger.

2 kommentarer:

Min plats i solen sa...

Intressant inlägg vännen och visst är just låttexter ett spännande kapitel. Det finns låtar och låttexter som berör på olika sätt. Själv tycker jag om både Robbie Williams och Pinks låttexter. Jag gillar deras raka sätt att skriva om både smärta, kärlek, beroende och kändisskapets baksida.

En låttext som berör är "Not ready to make nice" med Dixie Chicks och efter att jag hade sett dokumentären om dem på SVT för något år sedan fick den en än djupare förståelse och betydelse.

Oj, det finns mängder med bra låttexter. Cornelis, Peter LeMarc, Gärdestad och sedan finns det ljuvliga kärlekstexter som Michael Bublés "Everything". Jag skulle kunna fortsätta hur länge som hest märker jag. Liak bra att jag avslutar med att det finns låttexter som berör. På många olika sätt. Även de dåliga. ;)

Kram Lotta

Anonym sa...

Monika ..
Till en början .. Jag älskar att läsa din blogg!!! Den berör mej alltid! :-D
Jag älskar låten "Av längtan till Dig" av Åsa Jindher (stavning?)
Per sjöng den så vackert på vårat bröllop, och den texten stämmer fantastiskt bra in på mej och min kärlek till din fina kusin!
Stor Varm kram
"Tommy's Annelie"