fredag 25 mars 2011

Utgång!

Jag har varit mamma till skolbarn i ganska många år vid det här laget. När yngsta dottern började i fyran i höstas råkade jag ut för något som jag aldrig har upplevt förut. På sagda dotters första klassfest hade klassföräldrarna ordnat en Barnbar (saft och läsk) och en Vuxenbar (där det serverades vin och öl). I kväll är det dags igen. Barnbar och Vuxenbar. Klassdisco för barn och föräldrar. Är det bara jag som tycker att det är oansvarigt att servera alkohol under sådana här omständigheter? Fjantigt också, för den delen. Ska vi inte kunna umgås som föräldrar utan ett glas vin i handen? Jag får väl ta upp det på nästa föräldramöte.

Har någon av er varit med om det här i era barns klasser?

Edit: Tja, det känns ju bra att det också finns andra som ställer sig frågande till det här "förhållningssättet"... Tack för era kommentarer!

12 kommentarer:

tinajo sa...

Låter mycket underligt, har aldrig varit med om det eller hört talas om några som varit det heller.

Maria med pojkarna sa...

Är det sant? På barnens klassfest serveras det alkohol? Jag tycker sannerligen att det var olämpligt. Alla föräldrar blir inte jättetrevliga med alkohol i kroppen och om jag var ett barn som visste att mina föräldrar brukade bli "pinsamma" då de drack alkohol så skulle jag fasa för den klassfesten.
Barnen borde få stå i fokus och föräldrarna borde kunna visa att fest och alkohol inte automatiskt hör ihop i någon ålder.

Helen sa...

Jag tycker inte att en vuxenbar hör hemma på ett klassdisco. Så illa kan det väl inte vara att spendera några timmar med sitt barns klass att man måste förtära alkohol!?

Annette sa...

Mycket konstig. Har aldrig varit med om detta och det låter inte riktigt okej och väldigt omedvetet av läraren. Mycket troligt att någon eller några föräldrar har alkoholproblem. Dessutom är det så att barn gör som vi gör och inte som vi säger. Hon talar om för barnen att när man är vuxen så ska det finnas en barn där man kan få alkohol för att det ska vara en fest. Säger jag, som tillskillnad mot somliga andra har druckit vin till fredagens middag.

Stephanie sa...

Det låter ju lite udda.
Vad tusan ska ni där att göra ändå?
När vi hade disco var det några föräldrar i lärarrummet, men inte på vårt disco??

karinb sa...

Låter både dumt och onödigt tycker jag. Men jag är kanske mossig då jag tycker att barn och alkohol aldrig går ihop....

Jane sa...

Jag tycker att det rimmar dåligt jag oxå!

MiaKvack sa...

Helt idiotiskt tycker jag, förstår inte alls meningen med vuxenbaren. Vems är festen egentligen, barnen eller de vuxnas? Vill föräldrarna dricka alkohol tillsammans kan de väl fixa en EGEN vuxenfest??? En annan kväll.
Det de lär barnen genom vuxenbaren, är att när man är VUXEN måste man dricka alkohol på fester för det är så VUXNA gör. Det är alkoholen som ÄR själva festen, inte att man träffas och har trevligt tillsammans. Ungefär som när man säger fredagsMYS eller att MYSA i soffan och menar att äta chips eller godis. Det är ätandet som ÄR det mysiga. -Kan man inte ha det lite mysigt tillsammans utan att nödvändigtvis stoppa något i munnen???

Sen kan jag tycka att själva idén med klassdisco för både barn och föräldrar låter som ett vuxenförslag där föräldrarna är avundsjuka på barnen... Själv tycker jag att barnen kan få ha sitt disco ifred och dansa med vem de vill och fråga chans eller pussas bakom draperiet utan att föräldrarna ska dansa bredvid eller lägga sig i. När jag själv gick i fyran hade jag vägrat att gå på ett sånt disco, pinsamt med föräldrarna! *fniss* Vi hade fyra föräldrar som "ordningsvakter" men de satt korridoren utanför och gick bara in om det lät för stojigt. På sonens klassdisco (förskoleklass) hade vi en vuxen som skötte musiken, övriga föräldrar var i ett annat rum och poppade popcorn, drack kaffe och fanns till hands för de som ville ha lite vuxenstöd.
Det är jättetrevligt med "familjeaktiviteter" där alla kan träffas och umgås tillsammans men klassdisco hör inte till de aktiviteterna tycker jag. Då passar det bättre med discobowling eller något liknande...
Men det är min tanke...

Evelina sa...

Alltså helt totalt, urbota korkat. Ursäkta mina ordval men föräldrar som dricker på sina barns klassfest. Där var gränsen nådd för länge sedan för mig. Har aldrig hört talas om något liknande. Tycker absolut du ska ta upp det på föräldramöte! Heja dig!

Min plats i solen sa...

Suck, jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag läser ditt inlägg Monica. Ibland är vuxna så otroligt korkade att man skäms. Hur kommer man bara på idén? Klassfesten är väl för 17 till för barnen och inte för föräldrarna? I min dotters klass brukar klassföräldrarna vara med men de stannar i korridoren under själva festen och låter barnen klara sig själva och få ha sin fest ifred.

Och det där med att de vuxna ska dricka alkohol på barnens klassfest är ju verkligen oansvarigt. Jag trodde att föräldrarna var där för barnens skull, inte för att festa själva?

Själva blev vi minst sagt förvånade i somras när dottern kommer hem från ett barnkals och berättar att födelsedagsgrisens föräldrar och några andra föräldrar satt och drack vin och "festade" under hela kalaset. Detta dessutom mitt på dagen. Jag kan inte minnas ett enda barnkals jag själv var på då jag var liten som någon vuxen drack alkohol på. Kan vuxna inte längre umgås idag utan alkohol eller är det en ny kalas och klassfesttrend? Känns tragiskt och dessutom väldigt oansvarigt.

Kram Lotta

Aniika sa...

Hur var det då? Berätta. Känns väldigt mycket överklass. Konstigt och dumt.

Margitha sa...

Ja, man ska aldrig upphöra att förvånas. När min son och hans hockeylag var och spelade cup många mil härifrån så "festade" ledarna till. De tom besökte systemet i staden där de var när alkoholen tog slut.
Barnen var runt 12år och de flesta hade inga föräldrar boende på hotell i närheten. Ledarna satt alltså och festade i rummet bredvid där barnen skulle sova. I barnens rum fanns däremot kylskåpet och för att få kalla öl fick de lov att gå in där. Ett av barnen frågade vad de gjorde i kylskåpet mitt i natten och fick då till svar att han skulle vara tyst och sova.
Om man inte kan låta bli att dricka på aktiviteter som är tillägnat barn så borde man nog ta sig en funderare på om man har ett alkholproblem.